Wedde (NL)

De burcht te Wedde kent een turbulente historie. Vroeger werden er heksen veroordeeld. Lodewijk van Nassau gebruikte het als uitvalsbasis.

De burcht – ook wel Huis te Wedde genoemd – lag op een strategische plek aan de verbindingsweg van Groningen naar het Emsland. Wie de burcht in handen had mocht zich in feite heer van Westerwolde noemen.
Toen Lodewijk zich in 1568 richting de stad Groningen bewoog, reisde hij via de Wedderburcht om te trachten deze aan de kant van de opstandelingen te krijgen. Vensters en dakgoten werden vernield in de burcht om lood te verzamelen, waar kogels mee konden worden gegoten. Na de dramatische afloop van Lodewijks strijd in Jemmingen kwam de burcht weer in Spaanse handen.
De Slochterschans en de kerk van Winschoten werden in 1593 veroverd door de Spaanse troepen, waarna Huis te Wedde aan de beurt was. De Staatse bevelhebber in de burcht weigerde echter de burcht op te geven. Na een beschieting waarbij twee hoektorens werden verwoest, boden zijn brutale soldaten – zonder instemming van hun officieren – toch de overgave aan. Hierop werd de burcht alsnog bestormd en werden de overgebleven verdedigers vermoord.
In oktober verscheen Willem Lodewijk voor de burcht en gaf de Spaanse bezetting zich meteen gewonnen uit angst voor wraak na de eerdere slachting op de Staatse troepen.
Tegenwoordig is er in de Burcht een kinderhotel, een restaurant en museum gevestigd. In de Ridderzaal van de Burcht is een overzichtstentoonstelling te zien van wapen- en oorlogstuig waarmee gevochten werd tijdens de Slag bij Heiligerlee.

Deel deze pagina