Jipsinghuizen (NL)

Uit alle verhalen rond de schansen is de Slag om de Spinberg in Jipsinghuizen één van de mooiste. Het verhaal heeft sinds 1665 kunnen rijpen. Hoeveel er van waar is laat zich slechts raden.

In 1665 maakten de soldaten van Münster kwartier in Jipsinghuizen op "de Spinberg".
De bisschop van Münster had een tactiek verzonnen om het verraderlijke moeras in Westerwolde over te steken zonder de versterkingen aan te hoeven vallen. Met allerlei materiaal – waaronder rijsthout, palen en schuurdeuren – fabriceerde hij een soort drijvende weg over het moeras. Op de Spinberg bij Jipsinghuizen sloegen de troepen hun kamp op. Dit verblijf was echter maar van korte duur.
Volgens een volksverhaal was dit korte verblijf te danken aan ene Willem, de koster van Vriescheloo, die 'voor de duivel zelf niet bang was', aldus hemzelf. Het verhaal gaat dat Willem Maartensz vermomd als boer naar de schildwacht liep om verandering te brengen in de situatie. De wachtpost zag geen gevaar in een boer op klompen en bleef onverschillig in ruststand. Tegen de wachtpost zei de koster: "Moi... mooi weer nait?" en hij bood wat van zijn rookwaren aan. De wachtpost begon zonder argwaan tabak in zijn pijp te stoppen en terwijl hij hiermee bezig was, sneed de koster snel zijn keel door. Met zijn hoorn blies hij vervolgens zo hard het Wilhelmus dat de mannen van Münster dachten door een heel regiment omsingeld te zijn. De troepen vluchtten waarbij velen verdronken in het moeras. De weg door het moeras werd in brand gestoken.
Later zou Willem nog paarden stelen van plunderende soldaten en deze naar Bourtange brengen. Als beloning kreeg de dappere koster van de staatsen een eigen stuk land en een herberg. Op deze plek staat nu een herberg genaamd De Staakenborgh.

In Jipsinghuizen duidt nog maar weinig op de strijd die hier in 1665 werd geleverd. Enkel het Bisschopskerkhof en een gedenksteen herinneren nog aan de slag.

Deel deze pagina