Jemmingen (DU)

Na de nederlaag tijdens de Slag bij Heiligerlee kwam de Hertog van Alva hoogstpersoonlijk vanuit Brussel opdraven om zoete wraak te nemen op Lodewijk van Nassau.

De Hertog van Alva ging de strijd aan te gaan met 12.000 voetsoldaten en 3.000 ruiters. Toen Lodewijk hoorde dat de IJzeren Hertog onderweg was, vluchtte hij over Winschoten het Reiderland in. Op 21 juli 1568 werd hij echter ingehaald bij het Duitse Jemmingen door Alva en troffen de legers elkaar.
Lodewijks soldaten waren op dat moment in slechte staat. Door het lange wandelen, tekort aan verpleging en gebrek aan betaling voor hun diensten waren ze zo gedemoraliseerd dat ze zich zelfs verzetten tegen de oproep naar slagorde. Toch durfde de dappere Lodewijk als eerste aan te vallen. Na een gevecht van een half uur werd hij echter al teruggedrongen door Spaanse troepen. Een tweede uitval kort na de middag eindigde al na 100 meter, waarop de Spaanse voorhoede de vluchtende Nederlanders achtervolgde en afslachtte. Pas op de avond van de volgende dag kwam er een eind aan de slachtpartij. Van de 7.000 soldaten van Lodewijk vonden er zo’n 6.000 de dood. Alva verloor nog geen 100 man. Lodewijk zelf wist nog maar net te ontkomen, door naar verluidt in zijn blote bast de Eems over te zwemmen.
Alva wraakte de steun van het graafschap Oost-Friesland na de slag, door de bewoners van Jemmingen en het Reiderland ervoor te laten boeten. Hierbij deed hij zijn bijnaam – de IJzeren Hertog – eer aan. Ouderen werden vermoord, mannen en vrouwen werden verdronken en neergeschoten, vrouwen en meisjes werden verkracht, gevangenen werden levend verbrand, kerken werden geplunderd en huizen afgebrand. Deze wraakactie duurde maar liefst drie dagen, waarna Alva het dorp verliet. De Spaanse veldheer rekende de overwinning tot een van zijn grootste daden en liet de buitgemaakte kanonnen omsmelten tot een standbeeld van zichzelf, dat een plek kreeg op de markt van Antwerpen.
In Jemmingen is tegenwoordig niets meer te zien van de slag die hier in 1568 plaatsvond. Enkel het Alvahuis, waar Alva kwartier zou hebben gemaakt na de slag, herinnert de inwoners van Jemmingen nog aan de strijd die hier werd geleverd.

Deel deze pagina