Heiligerlee (NL)

De Slag bij Heiligerlee maakt dit plaatsje een boeiend onderwerp in de geschiedenis. De overwinning van de troepen van Lodewijk van Nassau wordt gezien als het eerste succes in De Nederlandse Opstand.

De slag was een eerste - en voorlopig laatste - succes van opstandelingen tegen de Spaanse overheerser. Op 23 mei 1568 ontmoetten het leger van Lodewijk van Nassau en de troepen van de graaf van Arenberg elkaar op het slagveld. Lodewijk en zijn broer Adolf hadden slechts een paar honderd man op de been, maar wisten slim gebruik te maken van het heuvelachtige terrein. In dalen en gaten in de grond werden soldaten verstopt. De Spaansgezinden werden uit de tent gelokt en totaal verrast door de plotseling opdoemende tegenstanders. Ze werden in de pan gehakt.

Tegenwoordig kan men de plek waar men denkt dat deze woeste strijd gestreden is, bezoeken. Een typische Oldambster boerderij staat nu op de plek waar vroeger het klooster van Heiligerlee heeft gestaan en men kan ook het Graaf Adolf Monument bewonderen, dat ter ere van de gesneuvelde Adolf van Nassau werd opgericht. De eerste steen van dit monument werd precies 300 jaar na de slag gelegd. Heiligerlee heeft ook een mooi museum over de Slag, recht tegenover het klokkengieterijmuseum. Beide zijn in 2013 op fraaie wijze verbouwd en opnieuw geopend.

Deel deze pagina