Bourtange (NL)

In de 16e eeuw lag Bourtange temidden van moerassen waardoor de helft van het huidige Groningen en Drenthe niet begaanbaar was. Her en der liepen harde zanderige passen waarover gereisd kon worden. Bourtange lag op een cruciale plek op één van de routes.
 

Toen de Graaf van Rennenberg Groningen in 1594 had overgeleverd aan de Spaansgezinden, bouwde Willem van Oranje de schans Bourtange. De stad Groningen werd op deze manier geïsoleerd van de aanvoerroute vanuit Duitsland.

Bourtange werd beroemd door de zeer heldhaftige Kapitein Prott in 1672. Niet geheel ongebruikelijk werd Prott, voordat er een schot gelost was of een zwaard uit de schede gehaald, geld geboden. Er werd getracht hem te verleiden met 200.000 gulden en een adellijke titel, maar de trotse Prott sprak de historische woorden: "Er liggen 200.000 kogels voor je te wachten als je het beleg niet opbreekt." Na deze duidelijke taal en enkele dagen beschietingen moest Von Galen het beleg opbreken en was Prott een held.

Met de komst van moderne oorlogvoering verloor de vesting zijn functie en werd deze opgeheven. Toen in de jaren ’60 veel mensen het dorp Bourtange verlieten besloot de gemeente de vesting weer in oude staat te herstellen. Bij de plannen baseerde men zich op de situatie van 1742, toen de vesting haar grootste omvang had bereikt, en omdat het stratenplan nog helemaal intact was kon de positie van de vesting vrij nauwkeurig bepaald worden. Het plan omvatte niet alleen de reconstructie van de historische vesting, maar ook het daarbij integreren van de bevolking van Bourtange. De vesting zou naast een toeristische trekpleister en cultureel erfgoed ook een normaal dorp blijven. Ook nu nog wonen er zo'n 50 mensen binnen de vestingwallen.
 

Deel deze pagina